KANSANPARANNUKSESSA

KÄYTETYT YRTIT

Mesiangervo (Filipendula ulmaria) 

Mesiangervo on antiseptinen ja käytetty märkiviin haavoihin. Hiustenhoidossa käytetty edistämään hiustenkasvua ja estämään hiusten lähtöä. Vaikuttaa kirkastavasti hiusten sävyyn. Sisältää luontaista salisyylihappoa.

Kamomilla (Matricaria chamomilla)

Käytetty antiseptisen vaikutuksen vuoksi haavojen, ihotulehdusten, psoriaksen, hyönteisten puremien ja ihon kutinan hoitoon. Kamomilla puhdistaa, kirkastaa ja rauhoittaa herkkää ihoa. Kamomilla kirkastaa sävyä ja antaa eloisuutta hiuksille.

Kehäkukka (Calendula officinalis)

Kehäkukka edistää ihon pintakudoksen paranemista, ehkäisee tulehduksia. Sillä on bakteereja tuhoava vaikutus. Sisältää luontaista salisyylihappoa.

Koivu (Betula)

Koivu ehkäisee tulehduksia ja ihottumia. Hiusten hoidossa vahvistaa päänahkaa, estää hiustenlähtöä, tekee hiuksista pehmeät ja kiiltävät.

Nokkonen (Urtica dioica)

Nokkosta on käytetty ihotautien hoidossa ja sillä on tulehduksia estävä vaikutus. Hiusten hoidossa nokkosta on käytetty poistamaan hilsettä, vahvistamaan hiusten kasvua, sekä ehkäisemään kaljuuntumista. Lisäksi se antaa hiuksille elinvoimaa, tuuheutta ja kiiltoa.

Kuusi (Picea abies)

Kuusi on desinfioiva ja lievittää tulehduksia. Pihkaa on käytetty hiertymien ja ihorikkojen hoitoon.

Maitohorsma (Chamaenerion angustifolium)

Maitohorsma puhdistaa haavoja, helpottaa ihon kutinaa, punoitusta, ärtyneisyyttä, rohtumia, hilseilyä sekä psoriasia.

Poimunlehti (Alchemilla vulgaris)

Poimunlehdellä on hoidettu tulehduksia, haavoja ja ruhjeita, sillä se on edistänyt arpeutumista. Lisäksi sillä on ihoa pehmentävä ja ryppyjä tasoittava vaikutus.

Puna-apila (Trifolium pratense)

Puna-apila on tulehduksia estävä ja antiseptinen. Se pehmentä ihon kovettumia. Sitä on käytetty rohtumien, ihovammojen ja haavojen hoitoon sekä havaittu auttavan psoriasikseen. Hiusten hoidossa sillä on hoidettu ärtynyttä päänahkaa.


Lähteet:

Bioteollisuuteen soveltuvien Lapin erikoiskasveja;

FM Terhi Sankelo, FT Jari Siivari